Executive coaching eszközökről: az életkerék

A történet főhőse fiatal, sikeres, komoly karriert futott be ott ahol dolgozott. A coaching előtt már felmondott a munkahelyén, mégpedig úgy, hogy nem volt meg, hogy onnan merre tovább. A coachingülésre a témája az volt, hogy innen merre tovább. Üresjáratot tervezett, hogy megtalálja önmagát, vagy azt amit igazán szeret csinálni. Amikor azt kértem egy mondattal mondja el, hogy miért van itt, ezt mondta:

– Csilla az van, hogy nulla motivációm van, nem a munkához, hanem az egész élethez. Ha ez nem lenne elég, általában én vagyok, aki mindent megold, mindent megcsinál, de most az a kreativitás sincs meg, hogy megoldom így, vagy megoldom úgy, de megoldom. Olyan mintha egy komoly részem hiányozna. Mintha működésképtelen lennék. Te biztos tudod azt, hogy szakszóval hogyan mondják ezt.

Van egy coaching eszköz, amit nagyon szeretek, ezzel dolgoztunk. Életkeréknek hívják. Hangzatos név, de tényleg segít néhány perc alatt képbe kerülni arról, hogyan állunk az élet fontos dolgaival és melyik területen kell nekiállni, cselekedni, vagy megfigyelni.

Úgy kell elképzelni, mint egy pókhálót, amin első körben tízes skálán bejelöljük, hogy hányas szinten szeretnénk lenni, azzal a témával. A második körben pedig bejelöljük azt, ahogyan ténylegesen állunk.

Az életkerék részei:

Egészség, párkapcsolat, barátok, anyagiak, lelkivilág, család, karrier és önmegvalósítás, hobbi és szabadidő.

Rajzolt hát egy életkereket, pirossal, hogy ez az álomkerék. Aztán egy másikat kékkel. A kék kerék köszönőviszonyban nem állt a pirossal, ez majdnem mindig így van. De itt mégis volt egy nagy meglepetés. A coaching témája az volt, hogy karrier, munkahelyváltás. Az ügyfél már felmondott, a munkahelyet és a túlórát okolva azért, hogy nem jól érzi magát. A karrier témában azonban a kerék kék és piros pontja ennek ellenére is metszette egymást.

Nem így a magánélet és a párkapcsolat téma, amit a családdal együtt kettesre pontozott a valóságban. Amikor összekötöttem a kerekek pontjait, ordított a rajzon, hogy súlyos magánéleti problémája van. Nem kellett szólnom, azonnal észrevette, hogy a párkapcsolat részt nézem. Megkérdeztem, hogy akar-e róla beszélni, akar-e ezen a témán dolgozni.

Akart. Egy éve új párkapcsolata van. A párja nagyon nem szívlelte a munkájával járó rugalmas munkabeosztást, folyamatosan veszekedtek emiatt. Ő végül, hogy megszabaduljon az állandó feszültségtől úgy döntött feláll a munkahelyéről. Imádta a munkáját, sikeres volt, de nem látott más megoldást, nem magát választotta, hanem a párjának akart megfelelni. A coachingra pedig azért került sor, mert azt hitte, ha feláll a munkahelyről, minden rendbe jön. Nem így lett, a napi viták ugyanúgy folytatódtak, csak már nem a munkahely síkján, hanem apró-cseprő dolgokon is.

A coaching lényege ez is. Az, hogy tudjuk tudatosítani, mivel van igazán dolgunk és arra szánjunk energiát, amivel igazán foglalkozni kell. Nem kellett a szembenézéshez más, csak egy egyszerű rajz.