Nemzetközi coaching hét
Nemzetközi coaching hét

Az ünnepi alkalomból egy kicsit borús hangulatú írás. Gondolatok arról, hogy vajon miért van az, arról, hogy sok más szakmához hasonlóan, ennek a szakmának is meg kell is szenvedni a kóklerek uralmát, és emelt fővel kell túlélnie azt a rombolást, amit a szakmailag nem kompetens „coachok” végeznek hazánkban. Tele a sajtó, a közösségi média olyan coachokkal, akik semmiféle akkreditációval nem rendelkeznek, akiknek egyszerűen nincs szakmai nyoma. Kétszer nyolc órás tanfolyammal life coachként, vagy két hétvégés tanfolyammal üzleti coachként hirdetik magukat. Megtehetik, mert nem tiltja semmi, a coaching kereteit tekintve egy születőben lévő szakma nálunk. Én hiszem, ha az ember bármivel foglalkozik, és azt komolyan csinálja, akkor kell, hogy legyen benne arra igény, hogy szakmai nyomot hagyjon. Kell, hogy legyen belső igénye arra, hogy képezze magát, hogy szakmailag tartozzon valahova. Szakmailag muszáj tartoznunk valahova, ha másért nem, akkor azért, hogy a saját belső etikai alapelveinken kívül a szakma által meghatározott etikai irányoknak, előírásoknak is megfelelve dolgozzunk. Sokan tesszük ezt így, de érzésem szerint egyre többen teszik ezt másképp. Nagy a zaj a coaching háza táján, és meg kell, hogy mondjam, nem lehet könnyű dolga annak, aki ügyfélként akar ezen a piacon tisztán látni, és megtalálni az igazán jó coachokat.

Ennek a pár sornak a célja az, hogy segítsem a tisztánlátást. Két jelentős világszervezet van, amely mindegyikének van hazai tagozata: az ICF (https://coachfederation.org/find-a-coach) és az EMCC (https://www.emccouncil.org/). Az ő oldalaikon meg lehet találni azt, aki nemzetközileg elfogadott végzettséggel, akkreditációval rendelkezik és tagja ezeknek a szervezeteknek. Ha valaki nem található meg ezen a két oldalon, akkor létezik még egy hazai gyűjtőoldal, amelyen megtalálható az összes akkreditált coach szervezet, ezen a linken: http://www.coachszovetseg.hu/members.php . Ha itt sincs a választott coachod, akkor annak a coachnak nincs az én értelmezésem szerint szakmai nyoma. Innentől pedig a Te döntésed, hogy orosz rulettet játszva, az ügyedet, az életedben lévő elakadásban való segítségkérést kire bízod. Olyanra, akinek fontos a szakma, önmaga képzése, és etikailag is tartozik valahova, vagy a másik önmagát coachnak nevező egyénre, aki rendelkezik egy szép színes plecsnis papírral, ami nem takar semmilyen szakmai tartalmat, ámbár rendelkezik még egy csini weblappal, vagy éppen vásárolt követőket a közösségi médiában és vannak „rajongói”.

Amikor coachot választasz, ezt olyan információk birtokában teszed, amelyek benned vannak legbelül. Nem tudhatja őket senki, amíg nem osztod meg valakivel. Ettől a perctől a coach kiválasztásának egyedüli felelőssége a tied. A döntés egyszemélyes felelőse te vagy. A végeredmény pedig lehet a sorsod jobbra fordulása egy jó coach segítségével, vagy vezeklés a rossz döntésedért. Nos? Melyik legyen?


Kapcsolat