Másképp
Másképp

Múlt héten előadtam, hazai kávésoknak a Horizont Moziban, egy zsúfolásig megtelt teremben. A Piqniq Budapest csapata szervezte az előadást és pódiumbeszélgetést. Szívmelengető élmény volt. Hosszú ideje mondom, hogy sok dolgot másképp kellene csinálni. Ez az este pont az a másképp volt, amit keresek, és amire mindig biztatok.

Akik ott voltak szívvel-lélekkel jöttek. Akik a színpadon álltak, szívvel-lélekkel beszéltek. Közösség volt, abban a jól felfogott értelemben, amelyet már csak emlékekből ismerünk az online világ előtti időkből. Elolvashat az ember száz könyvet, sok száz cikket, online posztot, soha nem fognak belőle olyan élmények születni, mint ami az élő szóból, a beszélgetésből kijön. Volt szó kávétrendekről, újhullámról és régi iskoláról. Volt az előadók között tulajdonos, kereskedő, kávé tanácsadó és végül én coachként, aki az egyik kedvenc témámról is beszélhettem.

Megtartás, fluktuáció, kiégés – minden olyan „ügy” amely napi szinten sújtja a szakmát és mára már olyan mértékű, hogy a vendég is érzi. Olyan témák ezek, amelyekről nem lehet eleget beszélni és muszáj megosztani a tapasztalatokat, mert vannak működő dolgok, amelyeket csak próbálni kell. Olyan nincs, hogy semmi nem segít. Ez maximum annak a bizonyítéka, hogy még nem próbáltunk meg mindent. A fluktuáción való panaszkodás helyett gondolkodni kell a motiváción, a megtartási eszközökön. Átlépni abból az áldozat szerepéből a cselekvő cégvezetőébe, aki problémák és okok helyett elsősorban a megoldásokra koncentrál. Amikor megkérdezek valakit, hogy milyen változtatásokat próbált ki ennek a problémának a megoldására, sokszor kiderül, hogy tevékenyen semmit. Nem beszélget többet a kollégáival, nem kérdezi, hogy mi motiválja őket, nem kérdezi meg, aki elmegy, hogy miért döntött így valójában. Aztán úgy, hogy egyébként mindig mindent ugyanúgy csinál, azt várja, hogy a végeredmény változzon – és ne kelljen állandóan kollégát keresnie.

Megint a konyhába kanyarodok. Ha sótlan a leves és nem teszek bele sót, csak mondogatom, hogy sótlan, megoldottam? Nem. A cselekvés oldja meg, megfogni és beletenni a sót. A fluktuációval csak úgy lehet felvenni a kesztyűt és kiütéssel legyőzni, ha másképp csináljuk, mint eddig.

Akik tegnap ott voltak, szerintem már értik.


Kapcsolat