Karácsony – szeretettel

Többen kérdeztétek, hogy mit tanácsolok, hogyan éljétek túl a karácsonyi készülődést úgy, hogy a végén még legyen erőtök élvezni az ünnepet. Egy mondatban a lényeg: a készülődésre is készülni kell.

Egy hónapja bárhova megyek mindenhol karácsonyi díszek, fenyők – és az érzés, hogy mást sem tolnak az arcomba, mint vedd meg ezt, vedd meg azt, még ezt is vedd meg.
Egyik pillanatban idegesít, másik pillanatban megszólal a racionális énem, hogy milyen jó is ez. Ha észrevennénk, ha időben készülődnénk, akkor nem rémálom, hanem álom lenne a karácsony. Vagy tévedek?

Karácsony – szeretettel? Milyen lenne az? Számomra elvárás nélküli. Nem arról szólna, ki mit vásárol, mekkora ajándékot kap, hanem arról, hogy milyen jó végre néhány napot csendben együtt lenni, munka nélkül, egymásra figyelve. Elvileg. Nem számítana, mi van a csomagban, nem számítana van-e egyáltalán csomag. Nálunk idén nem lesz. A gyerekek kapnak ajándékot, mi egymásnak nem adunk, helyette olyanoknak adunk, ahol nem jut. A karácsony egyik legfontosabb üzenete számomra ez.

Nem hiszek az utolsó pillanatban összevásárolt dolgokban. Abban hiszek, hogy gondosan a másikra odafigyelve, megszületik az igazi meglepetés – ha van időnk kitalálni, mire vágyik a másik. A „Vegyünk valamit, mert ajándékozni kell!” – méltatlan az egész ünnephez. Úgy vásárolni, hogy az nem tudatos és csak hömpölygünk a tömegben, hervasztó. Ha tudjuk, mit keresünk, célzottan vásárolhatunk, anélkül, hogy feleslegesen megyünk be tucatnyi boltba és nem veszünk meg egy csomó felesleges dolgot, amit nem szerettünk volna.
A karácsonynak nem kellene törvényszerűen a kiborulásról, feszültségről szólnia. Nem aznap kellene kiderülnie, hogy nincs olyan karácsonyfa, amit szerettünk volna, nem jó az izzó és képtelen vagyunk egyszerre háromszor annyi embernek nyolc fogást megfőzni (honnan is tudnánk, hiszen sosem szoktunk).
Sokan mesélik, hogy katarzis helyett hatalmas veszekedések vannak karácsonykor, mert mire mindenki mindennel elvégez és leül, addigra már annyit idegeskedett, hogy csak a feszültség maradt.

Karácsony – szeretettel. Arról szól, hogy erre az ünnepre készülni kell. Ezt az ünnepet nem lehet csak úgy letudni, hanem lélekben és tettekben is fel kell készülni rá. A hét végétől folyamatosan adjuk a tippeket, hogyan lehet igazi, békés karácsonyotok.