2018 – új év – új célok

Lao Ce azt mondta, az ezermérföldes út is egyetlen lépéssel kezdődik.

Azt gondolom, igaza van.

Nincs időpont az évben, amikor az emberek annyi fogadalmat tesznek, mint az új év kezdetén. Emberek milliói fogadják meg, hogy jobbak lesznek, mint tavaly, odafigyelnek a családjukra, minden nap mozogni fognak, vagy lefogynak, vagy húsz év után leteszik a cigarettát. Aztán jön a valóság, ami egyáltalán nem ennyire rózsaszín: egy amerikai felmérés szerint tíz újévi fogalomból ugyanis kilenc nem teljesül.

Vajon miért? Ennyire nem vagyunk kitartóak? Vagy ennyire irreálisak a célok, amiket kitűzünk?

Akik velem dolgoznak, tudják, hogy az apró, de tudatos lépésekben hiszek. Azokban, amelyek folyamatosak és minden egyes lépéssel közelebb visznek a célhoz. Amikor tréningeket tartok és van szabad kérdezési lehetőség, évek óta a leggyakoribb kérdés mindig az, hogyan lettem sikeres. Három alapvető dologra jutottam.

  1. Otthonról azt hoztam, hogy csinálni kell. Ha munka, feladat van, akkor csinálom. Nem panaszkodom, miért ennyire sok, miért pont ez, meg mi lenne ha, hanem csinálom és haladok vele.
  2. A másik nagyon fontos dolog, amiben hiszek, az apró változtatások. Ha megtervezek egy folyamatot, elkezdem végrehajtani és közben van új, más irányú tapasztalat, amit az elején nem tudtam, akkor beépítem és hozzáigazítok mindent. Nem félek változtatni a cél érdekében.
  3. Sosem akartam sem sikeres, sem gazdag lenni. Egy dolog vezérel, hogy amit csinálok, amit a nevemhez kötnek, az teremtsen értéket. Ez az elsődleges. Ha üzletileg is jó a munka, akkor nagy eséllyel anyagilag is jó lesz, de számomra ez nem ez az indíték, csak a következmény.

Mit jelent a kaizen? Két japán szóból tevődik össze, a kai és a zen. A kai jelentése változtatás, a zen kifejezést valószínű többen ismerik – jelentése: jó. A változtatás jó. A kaizen filozófiájában a legfontosabb, hogy változtatni jó és minden keletkezett probléma lényegében lehetőség a fejlődésre. A mi kultúránkban a változást és a változtatást inkább tekintjük kockázatnak és negatív dolognak, mintsem lehetőségnek.

Ha újévre fogadalmat akartok tenni és hallgattok rám, akkor az első lépés megnézni az életeteket, mi az a tíz dolog, amit meg lehet benne változtatni. Ebből válasszatok ki egyet, amiért innentől minden egyes nap megtesztek – valami kis dolgot. Ez az egyetlen szabály van.

Ha az a terv, hogy nagyobb angol szókincs kell, akkor nincs más dolgotok, csak minden nap megtanulni tíz új szót. Tíz szót bárhol meg lehet tanulni, munkába menet, ebédszünetben, vagy akár este a fürdőkádban.
Amikor valakinek ezt mondtam, akkor azt mondta, hogy nem vagyok reális.

– Tíz szó? Az mire elég?
– Hány szavas szókincs kell egy középfokú nyelvvizsgához?
– Körülbelül háromezer.
– Egy éven át napi tíz új szó mennyi is? Nekem úgy háromezer-hatszázötvennek tűnik.
– Igaz.

Apró lépésekben gazdag 2018-at kívánok Mindenkinek.